onsdag 4 september 2019

Rådjursfilé med kantarellrisotto

Det här måste jag säga var något av det godast vi ätit i vårt Casa! Mör rådjursfilé på en bädd av krämig kantarellrisotto. Ni måste bara testa detta. Och gillar man inte vilt kan man naturligtvis välja ett annat kött. Ni hittar förstås också vintips längre ned i inlägget.


4 pers

Cirka 600 gram rådjursfilé (eller annat vilt / alt annat kött)

Stek filén i en stekpanna för att få en fin yta.
Sätt ugnen på 150 grader, lägg filén i en ugnsfast form, sätt i en stektermometer och låt gå till den grad ni tycker är lagom. 56-57 grader för rosa kött.
Låt därefter filén vila i folie eller bakplåtspapper minst 10 minuter så att köttsaften rinner ut.

Risotto:
400 gram färska kantareller
2 + 2 msk smör- och rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl avorioris
8 dl buljong (jag blandade grönsaks och kantarellfond 2 msk av vardera - smaka dig fram)
1 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
2 msk smör
salt, peppar
salladslök

Ansa kantarellerna och skär i mindre bitar om de är stora. 
Fräs svampen i en stekpanna och ställ undan.
Blanda till buljongen och koka upp.
Skala och hacka lök och vitlök. 
Smält matfettet i en kastrull och fräs lök och vitlök och rör sedan ner riset. Blanda om väl så att alla riskorn får en hinna av smör på sig.
Späd med ungefär hälften av buljongen och det vita vinet. Koka upp och sjud sedan tills all buljong kokat in. Rör runt då och då.
Späd med resten av buljongen och fortsätt sjuda under omrörning till nästan all vätska kokat in. Provsmaka för att se om riset är klart. Det ska ha en liten kärna men ändå vara mjukt.
Blanda i parmesan och kantareller.
Klicka i smöret och smaka av med salt och peppar.
Låt risotton sätta sig några minuter innan servering.
Garnera med salladslök

Lägg upp risotton i en djup tallrik. Skör köttet i fina skivor och placera ovanpå risotton.
Njut!


Vintips
Italienaren Borgogno Langhe Rosso (70384 är ett prisvärt vin jag tipsat om tidigare. Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, kanel, blåbär och vanilj. Kostar endast 109:-


Vill man steppa upp några kronor tycker jag man kan testa Borgogno Barbera d'Alba (74201). Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, blåbär, örter, viol och salvia. Pris 169:-



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar