torsdag 5 september 2019

Fetaostfyllda lammfärsbiffar med klyftpotatis och vitlökssås

Lammfärs är väldigt gott tycker jag men dessa biffar går även att göra på nötkött om man hellre föredrar det. Servera med knaprig klyftpotatis, ugnsbakade tomater och en vitlökssås du svänger ihop på några minuter. I glaset föreslår jag både en sydafrikan och en italienare. Vad väljer du?


4 pers

Biffar:
500-600 gram lammfärs
1 gul lök
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2-3 msk Dijonsenap
Ev några hackade soltorkade tomater
1/2 paket fetaost
Persilja
Salt, svartpeppar

Hacka löken och fräs försiktigt i stekpanna så den blir glansig och fin.
Rör ihop ströbröd och mjölk och låt svälla en liten stund.
Blanda ihop färs, ströbrödsmjölk, lök, ägg och senap. Smula i fetaosten.
Krydda med salt och peppar.
Stek på medelvärme tills biffarna får fin färg.

Ugnsrostad potatis:
Cirka 12 medelstora potatisar. Vi valde sk sommarpotatis som man tillagar med skalet på och gör att klyftorna blir extra knapriga.
Olivolja
Salt, peppar
Rosmarin

Tvätta potatisen och skär den sedan i klyftor.
Placera i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Gojsa runt med händerna så det kommer olja runt om. Salta och peppra och lägg ett par kvistar färsk rosmarin överst.
Rosta i ugnen på 225 grader 30-40 minuter.

Ugnsbakade små tomater:
12 små tomater
Olivolja
Salt, peppar
Rosmarin

Lägg de hela tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda. Lägg några kvistar rosmarin på toppen.
Baka i ugnen på 225 grader cirka 15-20 minuter.


Vitlökssås:
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
2 tsk flytande honung
Några droppar god olivolja
Flingsalt, svartpeppar

Blanda samman alla ingredienserna till såsen och låt gärna stå och dra en stund i kylen innan servering.

Vintips
Lamm och Syrah (Shiraz) gifter sig finfint och ett prisvärt sådant är sydafrikanska Allesverloren (29002). Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, lagerblad, sötlakrits, peppar och choklad. Priset är snällt; 109 kronor.


Ett annat prisvärt vin som jag tipsat om tidigare och som jag tycker passar även till denna rätt är italienaren Borgogno Lange Rosso, (70384). Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, kanel, blåbär och vanilj. Druvorna är barbera, dolcetto, freisa och merlot. Och som sagt, priset är otroligt humant; 109 kronor även detta.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar