måndag 15 juli 2019

Grillad Seabream med fransk potatissallad

I helgen testade vi att grilla Seabream för första gången och jag kan säga att vi blev helt sålda! Så otroligt gott detta var. Detta kommer vi definitivt att göra fler gånger i sommar.

Den grillade fisken blev väldigt saftig och serverades med en fransk potatissallad och ett glas Chardonnay. Vintips längst ner i inlägget.


2 personer

2 hela Seabream 

Fyllning:
2 vitlöksklyftor
1 chili
1 tsk honung
1/2 dl olivolja
1 näve timjan
1 näve mynta
1 citron
1 gul lök
Salt, svartpeppar

Rensa och fjälla fisken om det inte redan är gjort i fiskaffären. Ska erkänna att vi fick googla hur man skulle göra :-)

Hacka chilin.
Blanda ihop pressad vitlök, chili, honung, olja, timjan och mynta. Mortla eller blanda ihop till en pasta som du ska fylla fisken med.


Skär citronen och löken i skivor.
Lägg fiskarna på en skärbräda och skär några skåror på båda sidorna. Se bild nedan.


Salta och peppra fisken invändigt.
Lägg i örtpastan inuti fisken och tryck även ned lite i skårorna utvändigt.
Placera citron- och lökskivorna ovanpå örtpastan.
Salta och peppra utvändigt och tryck ihop.

Lägg gärna fiskarna i ett halster eftersom de annars lätt kan fastna på grillgallret. Det går självklart att grilla utan halster men var bara lite försiktig.
Grilla på direkt grillvärme i cirka 4 minuter per sida beroende på storleken på fisken. Skinnet ska bli brunt och krispigt.



Fransk potatissallad

2 personer

500 gram (färsk)potatis
2 salladslökar
1/4 dl hackad dill
1/4 dl hackad persilja
Kapris

Sås:
1 msk vitvinsäger
2 tsk Dijonsenap
1/2 tsk salt 
1 krm svartpeppar
1 krm socker
3 msk raps- eller olivolja
1 msk vatten

Skala potatisen om det behövs. Vi använde sommarpotatis som ej behöver skalas.
Koka i lättsaltat vatten. Passa så de inte kokar för länge och går sönder,

Skär salladslöken i tunna skivor.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
Skiva potatisen och lägg i en skål. Blanda i salladslök och dill och persilja.
Häll över såsen och blanda runt så att all potatis får sås på sig.
Låt gärna potatissalladen stå och dra sig 1 timme innan servering för mesta möjliga smak.
Strö över kapris vid servering. Man kan ta vanliga små kapris eller större cocktailkapris.

Vintips
Vi drack en Chardonnay till denna rätt och tyckte det passade alldeles utmärkt. En Chardonnay jag tipsat om förut är Boschendal (1685) från Sydafrika. Smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, kardemumma, brynt smör, nötter och apelsin. Priset är 109 kronor.


Gillar man kanske istället en Sauvignon Blanc kan jag tipsa om Diemersdal (6349). Även detta från Sydafrika och med en fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av passionsfrukt, svartvinbärsblad, krusbär, färska örter och lime. Mycket prisvärd med sina 99 kronor.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar