I helgen provsmakade vi årets första kräftor och jag passade på att laga till en krämig kantarellpaj med Västerbottenost och till det en gräslökscreme med lite konjak. I glaset en utsökt Chablis. Bästa!
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten
Fyllning
Cirka 300 gram färska kantareller
3-4 salladslökar
150 gram riven Västerbottenost
2 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
Salt, peppar
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten
Fyllning
Cirka 300 gram färska kantareller
3-4 salladslökar
150 gram riven Västerbottenost
2 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
Salt, peppar
Gräslökscreme
1 dl creme fraiche
3-4 msk hackad gräslök + lite till garnering
Knappt 1 msk konjak
Salt och svartpeppar
Blanda ihop ingredienserna till gräslökscremen och låt stå kallt tills det är dags att servera.
Rör ihop degen och ställ kallt i kylen cirka 25-30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och strö över lite riven Västerbottenost.
Förgrädda pajskalet på 225 grader 10-12 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnen till 175 grader.
Rensa kantarellerna och strimla salladslöken.
Stek kantarellerna i smör i en stekpanna och lägg i salladslöken precis mot slutet.
Salta och peppra.
Häll över kantarellerna i pajskalet.
Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och peppar.
Häll blandningen över kantarellerna och strö öven Västerbottenost.
Grädda i 175 grader cirka 25 minuter tills pajen fått en fin gyllene färg.
Ta ut pajen och låt den gärna "stå till sig" en halvtimme innan servering så äggstanningen hinner sätta sig ordentligt.
Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och strö över lite riven Västerbottenost.
Förgrädda pajskalet på 225 grader 10-12 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnen till 175 grader.
Rensa kantarellerna och strimla salladslöken.
Stek kantarellerna i smör i en stekpanna och lägg i salladslöken precis mot slutet.
Salta och peppra.
Häll över kantarellerna i pajskalet.
Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och peppar.
Häll blandningen över kantarellerna och strö öven Västerbottenost.
Grädda i 175 grader cirka 25 minuter tills pajen fått en fin gyllene färg.
Ta ut pajen och låt den gärna "stå till sig" en halvtimme innan servering så äggstanningen hinner sätta sig ordentligt.
Vintips
De flesta kanske föredrar öl till kräftorna men dels är jag ingen öldrickare och dels är jag inte så traditionell av mig utan testar gärna nytt. Ibland dricker vi bubbel till kräftorna och pajen och det passar alldeles utmärkt.
Denna kväll blev det alltså en Chablis från William Fèvre (87642). Beställningsvara.
Ett utmärkt alternativ är William Fèvre Petit Chablis (72294) för 199:- även den beställningsvara.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar