Hittade en för mig ny och spännande (och LCHQ-vänlig) gratäng som tillbehör till grillat kött och som kändes kul att testa: Zucchini-gratäng med massor av goda italienska smaker. Vi har provat till både lamm och nötkött och det passade superbra till båda. Med en god örtolja på köttet blir det en kalasgod rätt. I glaset därtill kör vi en riktig italiensk favorit från Toscana; Poliziano Vino Nobile di Montepulciano.
4 pers
2 små (ekologiska) zucchini
1 förpackning krossade tomater med basilika
3 msk mild ajvar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 medelstor buffelmozzarella
3 msk ströbröd
Färsk timjan
Salt, peppar
Skiva zucchinin tunt och lägg över i en smord ugnssäker form.
Häll över krossade tomater och ajvar.
Hacka lök och vitlök och strö över.
Skiva mozzarellan och lägg ovanpå. Strö över ströbröd, lite färska timjankvistar och krydda med salt och peppar.
Grädda gratängen i 200 grader varm ugn cirka 30-40 minuter. Låt gratängen "sätta sig" åtminstone 10 minuter före servering.
Örtolja
3 msk färsk finhackad timjan
3 msk färsk finhackad oregano
3 msk hackad persilja
3 msk färsk finhackad rosmarin
1 msk citronsaft
1 dl fin olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk socker
Flingsalt, peppar
Blanda ihop alla ingredienserna till örtoljan och smaka av med salt, peppar och lite socker. Häll örtoljan över köttet vid servering.
Vintips
Till denna rätt serverar vi gärna en favorit-italienare som inte lär göra någon besviken; Poliziano Vino Nobile di Montepuliciano. Härlig doft av körsbär, plommon, choklad och pinjenötter. Nyanserad och kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, tobak och kakao.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar