fredag 2 september 2022

Citrondoftande pasta med salsiccia, tomat och spenat

För ett tag sedan åt vi en så himla god rätt på en restaurang som bestod av pasta med en krämig och himmelsk salsicciasås och en massa härlig parmesan. Detta blev resultatet och det blev verkligen SÅ gott! Passande vintips hittar du längst ned i inlägget.



4 pers

Valfri pasta men gärna snäckor, penne, fiori (blomma) eller liknande så att såsen kan gotta sig ordentligt.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
300 gram färska salsicciakorvar (sådana med ett tunt fjälster runt om)
300 gram små tomater
65 gram (en påse) babyspenat
3 dl grädde
1/2 dl vatten
1 msk kycklingbuljong (Touch of Taste) 
Saft och skal från 1/2 eller 1 citron (smaka av!)
1 dl riven parmesan
Salt, svartpeppar

Garnering:
Mer riven parmesan
Ett par blad basilika

Koka pastan inte helt klar, den ska senare ned i såsen och koka helt klart. Jag kortade tiden 1 minut.
Hacka lök och vitlök.
Skär korvarna på längden och ta ur köttet och ta bort fjälstret.
Dela tomaterna i mindre bitar.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Tillsätt korvköttet under omrörning och låt det få lite färg.
Lägg i de delade tomaterna och låt steka med i cirka 5 minuter.
Tillsätt spenaten och rör runt.
Blanda i pastan.
Häll på grädde och buljong (vatten + buljong). 
Tillsätt citronzest och  citronsaft och den rivna parmesanen. Låt koka någon minut tills allt är hett och pastan är klar - al dente.
Krydda med salt och mycket svartpeppar.
Riv över mer parmesan och garnera gärna med ett par basilikablad.



Vintips
Till denna rätt serverar vi såklart en klassisk italienare. Chianti Classico Fonterutoli (32229) är alltid ett säkert kort och har en nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, plommon, kaffe, örter och kakao. 


En lite billigare, men ack så god, variant är Lange Rosso Borgogno (70384). Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, kanel, blåbär och vanilj. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar