Riktig sommarmat! Så enkelt och så gott!
4 pers:
C:a 800 gram flankstek (funkar med t ex entrecote eller ryggbiff också men jag tycker flankstek blir otroligt gott till denna rätt)
Färskpotatis
Körsbärstomater, c:a 250 gram
5 vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
Ruccola, 1 påse 65 gram
Parmesan
Pinjenötter
Balsamico
Olivolja
Salt, svartpeppar
Rosta pinjenötter.
Halvera potatis och lägg i en ugnsform.
Skala vitlöksklyftor och lägg i ett hörn av formen.
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i 200 grader varm ugn 10 min. Ta ut och lägg i tomaterna. Rosta klart tills potatisen fått fin färg. Det tar 35-40 min skulle jag säga.
Mosa vitlöksklyftorna och blanda med majonnäsen. Krydda med salt och peppar.
Krydda köttet och grilla eller stek till den grad du önskar. Låt vila 5-10 min.
Lägg ut ruccola på ett stort fat.
Skär köttet i skivor och lägg ovanpå ruccolan. Lägg på tomater.
Klicka på vitlökssåsen och hyvla över parmesan.
Strössla över pinjenötter och ringla slutligen över lite balsamico.
Servera med den ugnsrostade potatisen och låt var och en krydda ytterligare med salt och peppar för den som önskar.
Tips från Vincoachen
En italienare är ju nästan ett måste till denna rätt. Vi testade en Nebbiolo, Borgogno No Name (73661). Nyanserad, kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, nougat, tranbär, blodapelsin, kanel, tobak och svart te.