lördag 14 juni 2025

Biff Tagliata med rostad vitklökssås

Riktig sommarmat! Så enkelt och så gott!







4 pers:

C:a 800 gram flankstek (funkar med t ex entrecote eller ryggbiff också men jag tycker flankstek blir otroligt gott till denna rätt)
Färskpotatis
Körsbärstomater, c:a 250 gram
5 vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
Ruccola, 1 påse 65 gram
Parmesan
Pinjenötter
Balsamico
Olivolja
Salt, svartpeppar

Rosta pinjenötter.

Halvera potatis och lägg i en ugnsform.
Skala vitlöksklyftor och lägg i ett hörn av formen.
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i 200 grader varm ugn 10 min. Ta ut och lägg i tomaterna. Rosta klart tills potatisen fått fin färg. Det tar 35-40 min skulle jag säga.

Mosa vitlöksklyftorna och blanda med majonnäsen. Krydda med salt och peppar.

Krydda köttet och grilla eller stek till den grad du önskar. Låt vila 5-10 min.

Lägg ut ruccola på ett stort fat.
Skär köttet i skivor och lägg ovanpå ruccolan. Lägg på tomater.
Klicka på vitlökssåsen och hyvla över parmesan.
Strössla över pinjenötter och ringla slutligen över lite balsamico.

Servera med den ugnsrostade potatisen och låt var och en krydda ytterligare med salt och peppar för den som önskar.

Tips från Vincoachen
En italienare är ju nästan ett måste till denna rätt. Vi testade en Nebbiolo, Borgogno No Name (73661). Nyanserad, kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, nougat, tranbär, blodapelsin, kanel, tobak och svart te. 




måndag 9 juni 2025

Vit sparris med en magisk brynt smörsås och löjrom

 Vi frossar vidare i vårens primörer och här kommer ännu ett recept med vit sparris. Såååååsen...!!



4 pers

8-12 vita sparrisar
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1 msk citronsaft

Sås:
75 gram smör
2 dl creme fraiche ( eller smetana, gräddfil, matyoghurt)
Citronzest från 1/2 - 1 citron

Topping:
Löjrom eller annan rom
Marconamandlar, saltade
Ärtskott
Ev ätbar blomma

Skala sparris och skär/bryt av nedersta tjocka delen.
Koka upp vatten, salt, socker och citronsaft i en låg vid kastrull. Koka 6-10 min beroende på tjocklek. Känn efter med en gaffel. Den ska ha tuggmotstånd!

Bryn smöret under vispning i en liten kastrull. Det ska bli guldbrunt och dofta nötigt.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt creme fraiche och vispa ihop.
Smaka av med citronzest, salt och peppar.

Lägg upp sparris på tallrikar. Skeda över smörsåsen. Toppa med löjrom, hackade macronamandlar och ärtskott.

Tips från Vincoachen
Vad sägs om att prova en Cava till denna festliga rätt!? El Mar, Cava Brut (77410). Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, gröna äpplen och citron. 







Sallad med varmrökt lax ocdh romsås

Här kan man blanda i lite vad man gillar och/eller har hemma. Lite förslag kommer här!



Varmrökt lax
Blandad sallad
Gurka
Rädisor
Salladslök 
Tomater
Sojabönor
Garnering: Ärtskott

Sås:
Creme fraiche
Valfri rom (jag hade stenbitsrom)
Rödlök
Gräslök
Dill
En skvätt citron
Salt, peppar

Tips från Vincoachen
Testa gärna en fruktig Sauvignon Blanc; Gabrielskloof Amphora (90091). Nyanserad, fruktig, något aromatisk smak med inslag av gula äpplen, päron, rökig mineral, krusbär, macadamianötter, vita vinbär och citrus.





fredag 30 maj 2025

Vit sparris med citronsmörsås och parmakrisp

 En helt fantastisk förrätt som både är vacker och otroligt god!



4 pers:

8-12 vita sparrisar
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1 msk citronsaft
4-6 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka

Sås:
75 gram smör
2 rumsvarma äggulor
1/2 msk kallt vatten
1/2 msk citronsaft
1/2 msk rivet citronskal
Salt

Garnering: Ärtskott, ätbar blomma

Bryn skinka i en torr het stekpanna. Lägg på hushållspapper och smula sönder när de svalnat lite.

Skala sparris och skär/bryt av nedersta tjocka delen.
Koka upp vatten, salt, socker och citronsaft i en låg vid kastrull. Koka 6-10 min beroende på tjocklek. Känn efter med en gaffel. Den ska ha tuggmotstånd!

Smält smör och låt svalna.
Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft i en skål som tål värme.
Koka upp vatten i en kastrull. Sänk sedan värmen så den endast sjuder.
Ställ skålen med äggsmeten över vattenbadet och vispa hela tiden medan du häller ned det smält avsvalnade smöret i en tunn stråle tills såsen tjocknar en smula.
Rör i citronskal och smaka av med salt.

Skeda upp såsen på tallrikar och lägg sparrisen ovanpå. Strössla över parmakrips och garnera med ärtskott och eventuellt någon ätbar blomma (här tog jag gräslöksblommor).

Tips från Vincoachen
En Riesling passar fint till denna rätt; Leitz Weingut Magic Mountains (70626). Nyanserad, fruktig, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av gula plommon, honung, rökig mineral, örter, vita blommor och citrus.





Rabarber Sour

Gillar du lite syrliga drinkar så testa en Rabarber Sour



Recept för 1 glas:

5 cl gin
3 cl citronsaft
4 cl rabarbersockerlag (se nedan)
1 äggvita
Isbitar

Rabarbersockerlag (räcker tlll ett par drinkar):
200 gram rabarber 
2 dl socker
2 dl vatten

Skiva rabarber och häll ner i en kastrull tillsammans med socker och vatten.
Låt koka upp och sjud sedan i cirka 10 min tills rabarbern är mjuk.
Mosa lite med en gaffel så all saft pressas ur och sila sedan av och låt svalna i kylskåp.
Sockerlagen håller sig minst en vecka i kylen i flaska eller burk med lock.

Så gör du drinken:
Häll gin, citronsaft, sockerlag, äggvita och is i en shaker. Skaka kraftigt så isen krossas.
Häll upp i glas och garnera gärna med exempelvis jordgubbe, hallon och något fint blad.


söndag 23 mars 2025

Öppen lasagne med sparris, burrata och brynt smör

Detta blev helt galet gott!
 

2 pers:

5-6 färska lasagneplattor 
1 knippe färsk grön sparris 
75 gram smör
1 burrata
Pinjenötter 
Riven parmesanost
Zest från 1/2 - 1 citron
Salt, svartpeppar

Rosta pinjenötterna på medelvärme i torr stekpanna. 
Bryt av nedersta torra delen på sparrisen och skär sedan i mindre bitar. Stek i lite olja på hög värme en kort stund. De ska behålla sin krispighet så max 2 min. Strö över flingsalt.
Bryn smöret i en liten kastrull på hög värme. Vispa hela tiden tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt.
Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i ett par lasagneplattor åt gången och koka 2 min. Jag delade mina på mitten. Ta upp med hålslev och låt rinna av snabbt.
Under tiden du kokar nästa omgång så montera den första:
Lägg en lasagneplatta i botten på en djup tallrik. Lägg på sparris och riv av en bit burrata på ena halvan. Strössla på pinjenötter. Ringla över brynt smör. Salta och peppra.
Vik över lasagneplattan.
Fortsätt på samma vis med fler plattor och toppa det hela med sparristoppar, burrata, brynt smör, riven parmesan, citronzest och pinjenötter. Salta och peppra. 

Tips från Vincoachen
Har du testat druvan Roero Arneis? Om inte, kanske detta kan vara ett tips:
Cascia Luisin (93747). Generöst fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon, mineral, vit persika och citrus. 


Alternativt Bricco Delle Ciliegie (58220) eller varför inte en Riesling.




onsdag 12 mars 2025

Italiensk Bondgryta

Mustig, smakrik, jättegod - gör den!!





4 pers

400 gram färsk salsiccia-korv
1 gul lök
1 paket (140 gram) bacon
2 morötter
3 stjälkar selleri
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk rosmarin (eller torkad)
1 msk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk kycklingfond
300 gram små cocktailtomater
1 förpackning GoGreen Berlotti-bönor
1 förpackning GoGreen svarta bönor
1 dl riven parmesan
Salt, peppar
Några små kvistar färsk rosmarin till garnering

Finhacka lök. Skär morötter och selleri i ganska tjocka slantar.
Halvera tomaterna
Ta av skinnet från korvarna och skär i skivor. Bryn i lite olivolja. Häll över i en gryta.
Stek bacon och placera i grytan.
Fräs lök, vitlök, morötter, selleri och kryddor.
Häll på vinet och låt koka ihop ett par minuter.
Blanda i fräset i grytan med korv och bacon.
Häll i vatten, kycklingfond, tomater och bönor.
Låt småputtra i cirka 20 minuter.
Smaka av om mer salt och peppar behövs.
Riv över parmesan vid servering och garnera ev med lite färsk rosmarin,
Bjud gärna en bit bröd till att doppa i den mustiga såsen.

Tips från Vincoachen
Chenin Blanc; Vouvray Domaine Des Lauriers (6288). Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula plommon, vinteräpplen, kryddor, bivax och grillad citron. 


Chenin Blanc; Allesverloren (75986). Nyanserad, fruktig smak med inslag av gula päron, bivax, vit persika, ananas, kryddor och apelsin.


torsdag 27 februari 2025

Tacopaj 2.0

Med nyheter som Texmex riven ost och creme fraiche smaksatt med lime och koriander tar vi tacopajen till nya höjder!



100 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Fyllning
500 gram nötfärs
1 förp tacomix eller fajitasmix
1/2 chili
1 kruka färsk koriander
1 liten gul lök
4 små cocktailtomater
4 dl (2 burkar) Arla crème fraîche lime och koriander
150 g (1 förpackning) Arla Texmex ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen.
Tryck ut degen i en pajform eller ännu hellre en springform som är lite högre. Nagga med en gaffel.
Förgrädda pajdegen i ca 10 minuter eller tills den fått lite färg.
Finhacka chilin och skär löken i tunna skivor.
Skär tomaterna i skivor. Hacka koriander.
Stek färsen i en stekpanna och tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.

Blanda i chili och koriander.
Häll färsblandningen i pajskalet.
Lägg tomater och lök ovanpå färsen.
Häll över crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.

Servera gärna med en nachos och en liten sallad.

Tips från Vincoachen
Dolcetto Monterustico Dogliani (20076). Nyanserad, fruktig smak med inslag mörka körsbär, basilika, skogshallon, blåbär och blodapelsin.


Pinot Noir Noble Vines 667 (6611). Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, färska örter, sandelträ, choklad och vanilj.










torsdag 20 februari 2025

Marry me chicken

Har du testat denna rätt som sägs vara så god att den ledde till ett frieri! Därav namnet - Marry me chicken.
Kanske värt att prova om du är giftassugen?



4 pers:

4 kycklingfiléer eller cirka 600 gram
Panering:
1 dl vetemjöl
2 tsk paprikapulver
Chiliflakes
Salt, peppar

2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
C:a 1 dl soltorkade tomater
1 citron - zest och saft
2 dl vatten + 2 msk flytande kycklingbuljong
3 dl vispgrädde 
2 dl parmesan
2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
Chiliflakes
Salt, peppar
Basilika

Till servering: Pasta eller ris

Dela kycklingfiléerna på mitten eller i större bitar.
Finhacka lök och vitlök.
Strimla soltorkade tomater.
Riv skalet från citronen. 
Blanda ihop paneringen och vänd kycklingen i mjölblandningen.
Stek på hög värme så att kycklingen får yta. Ställ åt sidan.
Fräs lök och vitlök i samma panna.
Gå i med soltorkade tomater och citron (både zest och saft) samt kryddor.
Häll i kycklingbuljong och grädde och låt koka upp.
Lägg ner kyckling och parmesan och låt koka under lock på ganska låg värme 15-20 minuter tills kycklingen är ka.
Toppa med lite mer parmesan och strö över basilika.
Servera med pasta eller ris.

Tips från Vincoachen
Chiara Condello Sangiovese (92246). Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosor, katrinplommon, mörk choklad, jordgubbar, kryddnejlika, salvia och svart te.




måndag 17 februari 2025

Thaifärs med limemajo

Ser kanske inte mycket ut för världen men skenet bedrar - detta är en supergod rätt! Perfekt även för matlådan.



4 pers

Thaifärs:
500 gram blandfärs
1 schalottenlök
1/2 röd chili
1 klyfta vitlök
1 msk riven ingefära
2 msk japansk soja
1 msk fisksås
Salt, peppar
Spetskål eller vitkål (cirka 1/2 huvud beroende på storlek) 
Koriander
Svarta och vita rostade sesamfrön

Majo:
1 1/2 dl god majonnäs (jag anänvder alltid Hellmans)
Några droppar Sriracca (smaka av den är stark)
1/2 tsk sesamolja
Saft från 1/2 lime

Servera med basmatiris.

Blanda ihop ingredienserna till major och ställ kallt tills servering.
Skala och hacka schalottenlök.
Finhacka chili och vitlök.
Strimla spetskål.
Skala och riv ingefära.
Fräs schalottenlök i lite olja. Tillsätt chili, vitlök och ingefära och låt fräsa ihop.
Rör i blandfärsen och bryn tills den är genomstekt.
Blanda i soja och fisksås och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp riset i djup tallrik och lägg på färgblandningen.
Toppa med spetskål, koriander och sesamfrön. 
Skeda slutligen upp en rejäl klick av chili- och limemajon.
Sen är det bara att gojsa ihop allt och ev pressa över lite mer lime.

Tips från Vincoachen:
Allesverloren Chenin Blanc (75986). Nyanserad, fruktig smak med inslag av gula päron, bivax, vit persika, ananas, kryddor och apelsin.