Det här med att sockra lussebullar tog ju dem till en helt ny nivå! Galet gott!
Cirka 40 lussebullar:
50 gram jäst
1 gram (2 paket saffran)
2 tsk mörk rom + 1 msk socker (går att utesluta)
5 dl mjölk
1 tsk malen kardemumma
1 tsk salt
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
250 gram rumsvarmt (viktigt) smör
14-16 dl vetemjöl
Topping:
50 gram smör
Cirka 2 dl strösocker
Blanda saffran med rom och socker och låt stå och dra en stund.
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med kall mjölk.
Tillsätt resten av ingredienserna men ta inte allt mjöl på en gång utan tillsätt efter hand.
Kör i assistenten ungefär 10 minuter tills degen känns elastisk och glansig.
Låt vila 15 min och ta sedan upp den på lite mjölat bakbord.
Knåda degen och forma sedan till lussebullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Nu ska bullarna jäsa 2-3 timmar under bakduk.
Grädda sedan i ugn på 230 grader 6-8 minuter tills bullarna får fin färg.
Låt svalna på galler.
Pensla med smält smör och doppa i socker.
Magi!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar