lördag 14 juni 2025

Biff Tagliata med rostad vitklökssås

Riktig sommarmat! Så enkelt och så gott!







4 pers:

C:a 800 gram flankstek (funkar med t ex entrecote eller ryggbiff också men jag tycker flankstek blir otroligt gott till denna rätt)
Färskpotatis
Körsbärstomater, c:a 250 gram
5 vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
Ruccola, 1 påse 65 gram
Parmesan
Pinjenötter
Balsamico
Olivolja
Salt, svartpeppar

Rosta pinjenötter.

Halvera potatis och lägg i en ugnsform.
Skala vitlöksklyftor och lägg i ett hörn av formen.
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i 200 grader varm ugn 10 min. Ta ut och lägg i tomaterna. Rosta klart tills potatisen fått fin färg. Det tar 35-40 min skulle jag säga.

Mosa vitlöksklyftorna och blanda med majonnäsen. Krydda med salt och peppar.

Krydda köttet och grilla eller stek till den grad du önskar. Låt vila 5-10 min.

Lägg ut ruccola på ett stort fat.
Skär köttet i skivor och lägg ovanpå ruccolan. Lägg på tomater.
Klicka på vitlökssåsen och hyvla över parmesan.
Strössla över pinjenötter och ringla slutligen över lite balsamico.

Servera med den ugnsrostade potatisen och låt var och en krydda ytterligare med salt och peppar för den som önskar.

Tips från Vincoachen
En italienare är ju nästan ett måste till denna rätt. Vi testade en Nebbiolo, Borgogno No Name (73661). Nyanserad, kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, nougat, tranbär, blodapelsin, kanel, tobak och svart te. 




måndag 9 juni 2025

Vit sparris med en magisk brynt smörsås och löjrom

 Vi frossar vidare i vårens primörer och här kommer ännu ett recept med vit sparris. Såååååsen...!!



4 pers

8-12 vita sparrisar
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1 msk citronsaft

Sås:
75 gram smör
2 dl creme fraiche ( eller smetana, gräddfil, matyoghurt)
Citronzest från 1/2 - 1 citron

Topping:
Löjrom eller annan rom
Marconamandlar, saltade
Ärtskott
Ev ätbar blomma

Skala sparris och skär/bryt av nedersta tjocka delen.
Koka upp vatten, salt, socker och citronsaft i en låg vid kastrull. Koka 6-10 min beroende på tjocklek. Känn efter med en gaffel. Den ska ha tuggmotstånd!

Bryn smöret under vispning i en liten kastrull. Det ska bli guldbrunt och dofta nötigt.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt creme fraiche och vispa ihop.
Smaka av med citronzest, salt och peppar.

Lägg upp sparris på tallrikar. Skeda över smörsåsen. Toppa med löjrom, hackade macronamandlar och ärtskott.

Tips från Vincoachen
Vad sägs om att prova en Cava till denna festliga rätt!? El Mar, Cava Brut (77410). Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, gröna äpplen och citron. 







Sallad med varmrökt lax ocdh romsås

Här kan man blanda i lite vad man gillar och/eller har hemma. Lite förslag kommer här!



Varmrökt lax
Blandad sallad
Gurka
Rädisor
Salladslök 
Tomater
Sojabönor
Garnering: Ärtskott

Sås:
Creme fraiche
Valfri rom (jag hade stenbitsrom)
Rödlök
Gräslök
Dill
En skvätt citron
Salt, peppar

Tips från Vincoachen
Testa gärna en fruktig Sauvignon Blanc; Gabrielskloof Amphora (90091). Nyanserad, fruktig, något aromatisk smak med inslag av gula äpplen, päron, rökig mineral, krusbär, macadamianötter, vita vinbär och citrus.