måndag 30 juni 2025

Fransk omelett med räkor och sparris

Lyxa till omeletten med goda tilbehör! Här har jag använt handskalade räkor och färsk sparris samt klickar av gräddfil. Vill man lyxa till det ytterligare kan man klicka på lite (löj)rom.


1 omelett

3 ägg
3 msk vatten (el grädde el mjölk)
1 krm salt
Svartpeppar
Smör att steka i

Knäck äggen i en liten skål. Tillsätt vatten, salt och peppar och vispa ihop.Hetta upp en stekpanna med smöret och låt smöret fräsa så att det får lite färg.
Häll omelettsmeten i pannan, rör med en trägaffel så att lös smet kan rinna ned mot botten på stekpannan.
Omeletten ska vara krämig på ytan och har släppt i kanterna. 

Topping:
1 näve handskalade räkor
2-3 sparris (koka i lättsaltat vatten cirka 2 min)
1 par msk gräddfil eller creme fraiche
Dill
Dra gärna några varv på pepparkvarnen över härligheten

Grilade lax- och räkspett med ljuvlig citronsås

Den här syrliga såsen passar alldeles utmärkt till alla typer av fisk och skaldjur. Denna kväll grillade vi lax- och räkspett som penslades med lite olja, citron och citronpeppar.
 

Citron- och örtsås
4 pers 

2 dl creme fraiche (ej lätt)
Saft och skal av en ekologisk citron
Färska örter (persilja, basilika, dill.... eller vad du gillar)
Citronpeppar
Lite flingsalt

Finhacka örterna och blanda sedan med creme fraiche samt saft och skal av citronen.
Smaka av med citronpeppar och salt och ställ kallt tills servering.


torsdag 26 juni 2025

Kycklingfilé med krämig Chilicheese-fyllning

Detta är så gott! Saftiga kycklingfiléer fyllda med jalapeno-färskost och smakrik riven ost i en ljuvlig syrlig och krämig sås. Servera med ris eller pasta.




4 pers

4 kycklingfiléer
Arla färskost med smak av jalapeno, cirka en burk
Riven smakrik ost (jag hade Västerbottenost), cirka 1 dl 
1 klyfta vitlök
Svartpeppar

Sås:
2 burkar creme fracihe (4 dl)
Rivet skal av 1 citron
1 msk grönsaksbuljong
Persilja, hackad
Salt, peppar
Garnering: Basilika

Stek kycklingfiléerna i en stekpanna så de får fin yta, cirka 3 min per sida.
Låt svalna något och skär sedan ett snitt i varje filé. 
Blanda ihop färskost, riven ost och pressa i en vitlöksklyfta.
Fyll filéerna med blandningen och spara lite till att toppa dem med.
Krydda med svartpeppar.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Klicka på lite mer fyllning.

Häll creme fraiche och grönsaksbuljong i en kastrull tillsammans med rivet citronskal. Värm upp såsen under omrörning så den blir lite tunnare.
Smaksätt med hackad persilja, salt och peppar.
Häll såsen runt kycklingen och tillaga sedan i 200 grader varm ugn i cirka 20 min.
Servera med ris eller pasta och garnera gärna med något grönt, t ex basilika.

Tips från Vincoachen
Allesverloren Chenin Blanc (75986). Nyanserad, fruktig smak med inslag av gula päron, bivax, vit persika, ananas, kryddor och apelsin. 



onsdag 25 juni 2025

Matjessill med krossad färskpotatis och brynt smör

Ett lite kul sätt att servera matjessillen på. Och gott! Brynt smör är ju dessutom aldrig fel.... En perfekt sommarlunch!


4 pers:

12-16 färskpotatis
Matjessill, cirka 500 gram
1 rödlök
50 gram smör
2 dl gräddfil
Gurka, rädisor eller något annat krispigt
Dill
Svartpeppar

Skrubba och koka potatis.
Finhacka rödlök.
Skär gurka i små tärningar
Dela matjessillen i mindre bitar.
Bryn smöret tills det blir gyllene och doftar nötigt.
Lägg den kokta potatisen på ett fat och tryck till/krossa dem med t ex ett glas eller en stekspade.
Lägg upp potatis på varje tallrik och skeda över brynt smör.
Toppa med sill, rödlök, gurka och klicka över gräddfil.
Strössla över dill och dra ett par varv med pepparkvarnen.



Limemarinerade jordgubbar med basilika

Jordgubbar och basilika är kanske en något oväntad kombo - men de gifter sig fantastiskt bra ihop!


4 pers:

1 liter (500 gram) färska jordgubbar
1 lime - saft och skal
3 msk socker
2-3 msk färsk basilika

Servering: Vaniljglass

Rensa och skölj jordgubbarna och dela dem i halvor.
Finhacka basilika.
Riv det yttersta skalet av limen.
Blanda saft av 1 lime med skalet, socker och basilika.
Låt marinera minst 1/2 timme innan servering.


lördag 14 juni 2025

Biff Tagliata med rostad vitlökssås

Riktig sommarmat! Så enkelt och så gott!







4 pers:

C:a 800 gram flankstek (funkar med t ex entrecote eller ryggbiff också men jag tycker flankstek blir otroligt gott till denna rätt)
Färskpotatis
Körsbärstomater, c:a 250 gram
5 vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
Ruccola, 1 påse 65 gram
Parmesan
Pinjenötter
Balsamico
Olivolja
Salt, svartpeppar

Rosta pinjenötter.

Halvera potatis och lägg i en ugnsform.
Skala vitlöksklyftor och lägg i ett hörn av formen.
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i 200 grader varm ugn 10 min. Ta ut och lägg i tomaterna. Rosta klart tills potatisen fått fin färg. Det tar 35-40 min skulle jag säga.

Mosa vitlöksklyftorna och blanda med majonnäsen. Krydda med salt och peppar.

Krydda köttet och grilla eller stek till den grad du önskar. Låt vila 5-10 min.

Lägg ut ruccola på ett stort fat.
Skär köttet i skivor och lägg ovanpå ruccolan. Lägg på tomater.
Klicka på vitlökssåsen och hyvla över parmesan.
Strössla över pinjenötter och ringla slutligen över lite balsamico.

Servera med den ugnsrostade potatisen och låt var och en krydda ytterligare med salt och peppar för den som önskar.

Tips från Vincoachen
En italienare är ju nästan ett måste till denna rätt. Vi testade en Nebbiolo, Borgogno No Name (73661). Nyanserad, kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, nougat, tranbär, blodapelsin, kanel, tobak och svart te. 




måndag 9 juni 2025

Vit sparris med en magisk brynt smörsås och löjrom

 Vi frossar vidare i vårens primörer och här kommer ännu ett recept med vit sparris. Såååååsen...!!



4 pers

8-12 vita sparrisar
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1 msk citronsaft

Sås:
75 gram smör
2 dl creme fraiche ( eller smetana, gräddfil, matyoghurt)
Citronzest från 1/2 - 1 citron

Topping:
Löjrom eller annan rom
Marconamandlar, saltade
Ärtskott
Ev ätbar blomma

Skala sparris och skär/bryt av nedersta tjocka delen.
Koka upp vatten, salt, socker och citronsaft i en låg vid kastrull. Koka 6-10 min beroende på tjocklek. Känn efter med en gaffel. Den ska ha tuggmotstånd!

Bryn smöret under vispning i en liten kastrull. Det ska bli guldbrunt och dofta nötigt.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt creme fraiche och vispa ihop.
Smaka av med citronzest, salt och peppar.

Lägg upp sparris på tallrikar. Skeda över smörsåsen. Toppa med löjrom, hackade macronamandlar och ärtskott.

Tips från Vincoachen
Vad sägs om att prova en Cava till denna festliga rätt!? El Mar, Cava Brut (77410). Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, gröna äpplen och citron. 







Sallad med varmrökt lax ocdh romsås

Här kan man blanda i lite vad man gillar och/eller har hemma. Lite förslag kommer här!



Varmrökt lax
Blandad sallad
Gurka
Rädisor
Salladslök 
Tomater
Sojabönor
Garnering: Ärtskott

Sås:
Creme fraiche
Valfri rom (jag hade stenbitsrom)
Rödlök
Gräslök
Dill
En skvätt citron
Salt, peppar

Tips från Vincoachen
Testa gärna en fruktig Sauvignon Blanc; Gabrielskloof Amphora (90091). Nyanserad, fruktig, något aromatisk smak med inslag av gula äpplen, päron, rökig mineral, krusbär, macadamianötter, vita vinbär och citrus.