fredag 22 augusti 2014

Choklad- och nöttårta med fudgetopping och pistagenötter

Detta mina vänner kan vara den godaste chokladtårta jag smakat! Tung  och mäktigt chokladig lägger den sig som bomull i magen :-) Tårtan är dessutom glutenfri! Jag använde pistagenötter som topping men det går precis lila bra med andra nötter om man föredrar det.


10-12 tårtbitar

200 gram hasselnötter
200 gram smör
200 gram mörk choklad
6 äggulor
2 dl socker
6 äggvitor

Chokladfudge
1 1/2 dl vispgrädde
75 gram smör
1 dl farinsocker
75 gram mörk choklad

Topping
Pistage (eller andra) nötter

Till servering
Vispgrädde

Häll ut hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen på 200 grader cirka 8-10 minuter. 
Ta ut och låt svalna. Lägg dem i en handduk och gnugga så det mesta av skalet faller av. 
Mal eller mixa nötterna till ett halvfint mjöl. 
Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen och lägg i det smälta smöret. Rör om och låt smälta.
Blanda i hasselnötsmjölet och låt svalna.

Vispa äggulor och socker vitt och poröst.
Blanda ner i smör/chokladblandningen.
Vispa äggvitorna till ett skum med rena vispar. Vänd försiktigt ner i smeten.
Häll upp i en smord och bröad form med löstagbar botten.
Grädda på 180'grader 30-40 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Kakan ska vara helt kall innan du brer på chokladfudgen!

Koka upp grädde, smör och farinsocker. Låt sjuda på medelvärme i ett par minuter.
Ta av kastrullen från plattan och bryt i chokladen. Rör tills allt smält.
Låt svalna och bred sedan fudgen över den kalla kakan.
Toppa med dina favoritnötter. Ställ kallt i kylskåp tills det är dags att servera.

Avnjutes med en klick vispgrädde.