söndag 14 oktober 2012

Lammfärsbiffar med fetaost, rostade rotfrukter och citronyoghurt

Den syrliga citronyoughurten passar utmärkt till dessa matiga lammfärsbiffar fyllda med härlig fetaost. Biffarna går självklart även att göra på nötfärs.



4 personer

Biffar
1 msk smör till stekning
500 g lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk ströbröd
1 dl mjölk 3%
2 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g fetaost

Rostade rotfrukter
Potatis, t ex Asterix
300 g morötter
(300 g palsternacka)
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Rikligt med Santa Maria Forest Blend
1 dl grovhackad ruccola

Citronyoghurt
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
1/2 citron, skal och saft
1 tsk salt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lökarna. Svetta löken i olivoljan, låt svalna. Rör ihop ströbröd och mjölk. Blanda lammfärsen med löken, ströbrödsmjölken, ägg, salt och svartpeppar. Smula försiktigt i fetaosten. Forma fyra biffar och stek gyllenbruna i smöret. Baka färdigt i ugnen 10 minuter.
2. Tvätta rotfrukterna i kallt vatten. Dela dom på längden och lägg över i en ugnsfast form. Blanda runt med olivolja, salt och svartpeppar. Krydda med Forest Blend. Rosta i ugnen 30 minuter tills dom är mjuka och fått fin färg. Blanda sedan rotfrukterna med ruccola.
3. Häll matlagningsyoghurten i en bunke. Skala och pressa i vitlök, honung, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt.
4. Fördela lammfärsbiffarna på tallrik och lägg på rotfrukterna. Avsluta med att ringla runt citronyoghurten.


Vintips
Lamm och ett Shiraz-vin kan aldrig bli fel. Prova till exempel Steenberg Shiraz från Sydafrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar