måndag 27 augusti 2012

Moules mariniéres

Mmmm - moules mariniérs - sjömanshustruns musslor. Dessa vinkokta blåmusslor kan verkligen få det att vattnas i munnen när man tänker på dem! I Belgien serveras denna klassiska rätt med pommes frites och majonäs. Tillsätter man grädde i såsen kallas rätten moules paulette. Det testar vi en annan gång.


4 pers

2 nät (2 kg blåmusslor)
2 sharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1/2 chili
1/2 dl olivolja
1 1/2 - 2 dl vitt vin
Salt, peppar
Bladpersilja

1. Tvätta och skrubba blåmusslorna noga i kallt vatten. Klipp bort "skägget".
2. Knacka försiktigt musslorna mot diskbänken. De som inte sluter sig eller är trasiga slänger du bort.
3. Finhacka sharlottenlöken och krossa vitlöksklyftorna. Skär chilin i fina strimlor.
4. Fräs lök och vitlök i oljan.
5. Blanda i musslor och chili. Häll över vinet.
6. Låt koka under lock i cirka 5-6 minuter tills musslorna öppnar sig.
7. Krydda med salt och peppar.
8. Servera rykande varma på tallrikar och klipp över bladpersilja.

Servera gärna med ett gott grillat lantbröd.

Vintips
Jag rekommenderar ett torrt, friskt och fruktigt vin till musslorna. Gärna en Riesling. Testa gärna A Christmann som är ett prisvärt Rieslingvin. Torr, mycket frisk, druvig smak med inslag av gröna äpplen, mineral och grapefrukt.
Det är också gott med en frisk Sauvignon Blanc till denna rätt. Jag gillar sydafrikanska Neethlingshof. Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av kiwi, krusbär, gräs och grapefrukt. 89 kr - som hittat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar