lördag 22 december 2018

Moules mariniéres

Mmmm - moules mariniérs - sjömanshustruns musslor. Dessa vinkokta blåmusslor kan verkligen få det att vattnas i munnen när man tänker på dem! I Belgien serveras denna klassiska rätt med pommes frites och majonäs. Men för mig räcker det med ett gott bröd som man skär tjocka skivor av och doppar i den tokgoda soppan.


4 pers

2 nät (2 kg blåmusslor)
2 sharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 chili
Olivolja
2 dl vitt vin
2 dl fiskfond (vatten + fond)
2 dl vispgrädde
Salt, peppar
Bladpersilja

Tvätta och skrubba blåmusslorna noga i kallt vatten. Klipp bort "skägget".
Knacka försiktigt musslorna mot diskbänken. De som inte sluter sig eller är trasiga slänger du bort.
Finhacka scharlottenlök, vitlök och chili.
Fräs lök, vitlök och chili i oljan.
Blanda i musslor och  rör runt.
Häll på vin, fiskfond och grädde.
Lägg på lock och låt koka 2-3 minuter tills musslorna öppnar sig.
Krydda med salt och peppar.
Lyft upp musslorna på tallrikar.
Låt soppan koka ned en liten stund.
Häll den heta soppan över musslorna.
Klipp över bladpersilja.

Servera gärna med ett gott Levain- eller lantbröd.

Vintips
Denna kväll drack vi en frisk Chablis till musslorna. Brocards version av Chablis som kommer från gamla vinstockar; Chablis Vielles Vignes Sainte Claire (5595). Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mineral, färska örter och citron. Passade utmärkt. Priset är 199 kr.

 

Även en Riesling passar utmärkt. Testa gärna A Christmann (5882) som är ett prisvärt Rieslingvin. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, ananas, mineral och lime. Pris 139 kr.


Det är också gott med en frisk Sauvignon Blanc till denna rätt. Jag gillar sydafrikanska Neethlingshof (28006). Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av kiwi, krusbär, gräs och grapefrukt. 103 k är ett riktigt bra pris.









¨

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar