tisdag 21 juni 2011

På grillen: Fetaostpaket

Gott och enkelt tillbehör till den grillade köttbiten är dessa superenkla små paket fyllda med läckra grönsaker och fetaost. Lägg på grillen eller kör i vanlig ugn. Smakar sommar!




Paprika i olika färger
Små cocktailtomater eller stora vanliga tomater
Rödlök
Fetaost
En skvätt god olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Oregano eller annan god fetaostkrydda
Färska örter, t ex oregano, basilika eller timjan

1. Strimla grönsakerna och dela tomaterna.
2. Lägg på varsitt folieark. Toppa med rejäla skivor fetaost.
3. Krydda, dutta på lite god olivolja och vik ihop till paket.
4. Grilla på ganska hög värme 10-15 minuter eller i vanlig ugn på 200 grader. 

Vintips
Servera gärna ett fruktigt rött vin till denna rätt. Själv korkade vi upp en sydafrikansk Pinotage - Beyerskloof 2007 - som smakade riktigt gott till denna rätt tillsammans med en bit grillad ryggbiff. 


söndag 19 juni 2011

Raberberpaj med pecannötstäcke

Syrlig rabarber får sällskap av pecannötter och muscovadosocker i denna smaskiga paj, med lite "vuxen" smak. Det går bra att byta muscovadosockret mot vanligt strösocker och då blir pajen lite sötare i smaken.



4-6 pers

500 gram rabarber
1 påse (70 gram) pecannötter
100 gram rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl + 3/4 dl ljust muscovadosocker
1 krm salt
1 msk Maizena
Florsocker till garnering

1. Hacka nötterna grovt.
2. Lägg smör, mjöl, bakpulver, 1 dl socker, nötter och salt i en stor skål. Blanda med händerna till en smulig, smidig deg.
3. Skölj rabarbern och skär i cirka 2 cm stora bitar. Lägg över i en pajform. Strö över 3/4 dl socker och Maizena och blanda runt.
4. Fördela/klicka  degen över rabarbern.
5. Grädda i 200 grader varm ugn i cirka 25 minuter.
6. Låt svalna något och sikta över florsocker.

Servera ljummen med lättvispade grädde eller en skopa god vaniljglass.

torsdag 16 juni 2011

På grillen: Kalkonfilé med grillad färskpotatis och grönsaksspett

Jag lät kalkonfiléerna, eller kalkonschnitzlar, ligga och gotta sig i marinaden ett par timmar innan det var dags för grillning. Det gör dem riktigt möra och saftiga. Prova också att lägga nästan färdigkokt färskpotatis på grillen. De blir knapriga och väldig goda!


4 pers

4 portionsstora kalkonfiléer/kalkonschnitzlar

Marinad:
1 dl olivolja
2-3 vitklöksklyftor
2 msk citronsaft
Hackad persilja
Salt, peppar
Grillkrydda, t ex Santa Maria BBQ Grill Mesquite

Blanda samman alla ingredienseran till marinaden och häll över i en plastpåse. Lägg i kalkonfiléerna och "goja" runt ordenligt så alla filéerna får smak av den goda marinaden. Låt stå i kylen ett par timmar innan det är dags att grilla.

Grönsaksspett
Paprika i olika färger
Zucchini
Cocktailtomater
Smålök

Grillade färskpotatisar
Koka färskpotatis så den "nästan" är klar. Pensla med olivolja, lite av marinaden ovan, eller en vanlig grillolja. Lägg på grillen några minuter tills de får fin färg och en knaprig yta. Strö på flingsalt.

Servera gärna med tzatziki.

Vintips
Prova gärna ett lite lättare rött vin till denna fräscha rätt. En Pinot Noir passar alldeles utmärkt. Den här Bourgognen från 2008 satt som en smäck om man får säga så!

onsdag 8 juni 2011

På grillen: Grillspett med zucchinisallad

Ett gott och enkelt tillbehör till grillat är denna zucchini-sallad med fetaost och pinjenötter. Gott till alla typer av grillat eller som en vegetarisk rätt för den som föredrar det.



4 personer

1 - 2 zucchini
1 dl pinjenötter
150 gram fetaost
Färsk oregano
Olivolja
Flingsalt, svartpeppar

1. Rosta pinjenötterna i torr het stekpanna.
2. Skär zucchinin i fem mm tjocka skivor. Pensla med en god olivolja.
3. Grilla skivorna cirka 2 minuter per sida.
4. Lägg upp på ett stort fat. Smula över fetaost och pinjenötter. Repa av bladen från den färska oreganon. Krydda med salt och peppar.

Servera genast till grillat kött, fisk, grillspett...
Vi gjorde grillspett på entrecote och två olika sorters korvar; salsiccia och chorizo.


lördag 4 juni 2011

På grillen: marinerade lammkotletter med grönsaks- och halloumispett

Låt gärna lammkotletterna ligga och gotta sig i marinaden ett par timmar innan det är dags att lägga dem på grillen så blir de härligt möra och smakrika.


4 pers

4 lammkotletter (minst)

Marinad:
1 dl olivolja
2-3 vitklöksklyftor
2 msk citronsaft
Hackad persilja
Salt, pepper, lammkrydda

Blanda samman alla ingredienseran till marinaden och häll över i en plastpåse. Lägg i lammkotletterna och "goja" runt ordenligt så alla kotletterna får smak av den goda marinaden. Låt stå i kylen ett par timmar innan det är dags att grilla.

Grönsaks- och halloumispett
Paprika i skivor
Zucchini i långa strimlor gjord med osthyvel eller i slantar
Cocktailtomater
Halloumi-ost i kuber

Trä upp alla grönsaker och osten på spett. Pensla med olja, citron och persilja eller helt enkelt med vanlig grillolja.

Servera gärna med en fräsch youghurtsås:

Fräsch youghurtsås
2 dl matlagningsyoughurt
2-3 vitlöksklyftor
Några stänk citron
Ett par matskedar olivolja
Persilja
Salt, peppar

Vintips
Till lamm är det ju alltid gott med ett Shiraz-vin men prova gärna ett gott och matigt rosévin till grillningen. Just nu finns det riktigt goda nyheter på Systembolage; Albia, Belguardo, Boschendal, Mulderbosch, Rabl...