söndag 28 december 2014

Nyårssupé - Tips inför nyårsmenyn

Jag vill gärna dela med mig av några rätter som jag tycker passar extra bra till nyårsmenyn. Tilltugg till drinken, ett antal förrätter, huvudrätter och desserter. Passande vinförslag hittar ni givetvis till varje recept. Klicka på respektive rubrik för att komma till recept och vintips.

Hoppas ni finner inspiration!












Tilltugg

Parmesansnurror
Perfekt drinktilltugg och läckert till ett glas bubbel.



Ett perfekt och enkelt litet drinktilltugg som alltid uppskattas.

Fräscht, gott och enkelt drinktilltugg. Det gillar vi eller hur?

Enkelt och supergott!


Musslor och bacon. Lätt som en plätt och supergott!



Förrätter

Gratinerad hummer
Nyårsförrätten framför alla. Med en ljuvlig fyllning med bland annat konjak.


Läckra gratinerade havskräftor - alltid lika festligt.


Ibland är det enkla det godaste. Dessa pilgrimsmusslor stekta i smör ackompanjeras av schalottenlök och vitlök.


Klassisk förrätt som man aldrig blir besviken på. Självklart ska det vara FÄRSKA räkor i röran! Toppa med en klick löjrom för extra lyxig känsla.

En klassiker, alltid lika läcker och uppskattad.


Läcker räksoppa med sting av cayennepeppar och konjak. Räkspett med touch av lime blir en fröjd för ögat.


Voilá en mycket raffinerad, snygg och enkel liten förrätt. Det gillar vi, eller hur?


Ljuvliga smaker som gifter sig i munnen - dessutom otroligt lätt att tillaga.


Enkelt att tillaga, ännu lättare att tycka om...


Huvudrätter

Ännu en klassiker på nyårsmenyn.


De möraste köttbitar man kan tänka sig tillsammans med en fyllig rödvinssås och bakade rotfrukter med extra piff av svamp och lök.


Här samsas många goda smaker i en och samma rätt. Chokladsåsen sätter extra piff. 


Lyxig och lättlagad fiskrätt. Den som vill lyxa till extra tar sjötunga.


Tillsammans med rödvinssky och jordärtskockspuré.


Rosastekt anka i syrlig citrussås serveras tillsammans med hasselbackspotatis eller potatis- och jordärtskockspuré.



Festlig rätt med en underbart god vitvinssås. Fisken kokas på låg temp tillsammans med vitt vin och scharlottenlök i ugn och blir riktigt saftig. Vi placerar fiskrulladerna på en bädd av juliennegrönsaker och sparris, toppar med lite persilja och till det ett gott mos och ett glas Chablis.

Mör härlig hjortfilé med en mild jordärtskockspuré och en ljuvligt gräddig murkelsås därtill.

Mmmmm, rosmarin- och vitlöksstekta lammracks med en mustig rödvinsreduktion.

Mmmmm, ännu en klassiker på nyårsbordet.

Len och mild fiskrätt med härlig solgul saffransvinsås.
Några stänk tryffelolja i moset lyfter rätten ytterligare några snäpp men kan naturligtvis uteslutas.

En utsökt lite franskinspirerad rätt är ugnsstekt ankbröst med fyllig rödvinssås och potatisgratäng smaksatt med chevre.



Desserter

Den här lilla snyggisen fick stående ovationer när jag bjöd på den. Riktigt smarrig!

Kaffepartfait med romEnkla, goda desserter kan man aldrig få för många av, eller vad säger ni!? Den här lilla godbiten med smak av kaffe, rom och choklad är just en sådan. Du svänger ihop den på 10 minuter och sen in i frysen cirka 3 timmar.


En blandning av sött och salt....


Lent, chokladigt, vackert och hur gott som helst

Den här syrliga och mycket goda moussetårtan kan jag verkligen rekommendera! Den går att förbereda helt och förvaras i frysen tills det är dags att servera.

Ljuvligt god mousse med syrliga bär på toppen




En elegant dessert som jag tycker passar utmärkt till nyårssupén


En klassisk dessert som faller de flesta i smaken. Med råsocker får rätten extra smak och krispighet men det går bra även med vanligt strösocker.

Ljuvligt len chokladmousse med smak av apelsin och krispigt täcke av nötter och mandel.


Choklad och passionsfrukt - passionerat gott!

Detta mina vänner kan vara den godaste chokladtårta jag smakat! Tung  och mäktigt chokladig lägger den sig som bomull i magen :-) Tårtan är dessutom glutenfri! Jag använde pistagenötter som topping men det går precis lila bra med andra nötter om man föredrar det.





6 kommentarer:

  1. Hej
    Du räddag vår nyår. Vi firar hemma hos oss och lagar maten tillsammans med nio vänner. I år var vi sena med att bestämma menyn men sen hittade jag din blogg. Vi gjorde löjromstoast, hjort med rotfrukter och tobleronemousse. Succé! Tack för tipsen. Nu har du en trogen läsare! Titta gärna in på vår blogg om du vill www.coloramamariestad.blogspot.com
    God fortsättning från Barbro i Mariestad

    SvaraRadera
  2. Ola Angelsmark1 januari 2014 07:11

    Jag lånade ankbröst med rödvinssås och tobleronemoussen till nyår. (Förrätten var en gammal klassiker från Mat-Tina; Toscansk hummersoppa.)

    Det blev riktigt, riktigt bra. Tackar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en välkomponerad och god meny! Gott nytt år!

      Radera
  3. Man ljuger ju om man säger att man inte blir frestad. Gott Nytt År Janne E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är meningen! Gott nytt år!

      Radera
  4. Men Guuud så underbar sida jag råkade komma in på då. Tänk art du t o m har lite historia kring vinet du rekommenderar! Helt underbart. Hos oss blir det snurrorna som tilltugg och oxfilén till varmrätt. Kanske byter jag rotfrukter mot kronärten, får se men i övrigt är jag helnöjd. Förrätt och dessert fixar våra gäster. Stort TACK! Nu ska jag botanisera lite mer hos din blogg.
    Ännu ett stort tack
    GOTT NYTT ÅR
    Irene i Karlskrona

    SvaraRadera