torsdag 2 december 2010

Murkelsås

Idag bjuder jag på receptet på en gräddig murkelsås som passar till ryggbiff, entrecote, hjortstek, hjortfärs- och viltfärsbiffar mm.



4 pers

1-2 msk smör
1 sharlottenlök
1 burk murkor
4 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande flytande
Soja
1 msk socker
salt, peppar

1. Skölj murklorna noga i vatten.
2. Hacka murkor och lök fint.
3. Smält smör i en kastrull och fräs löken så att den blir glansig. Tillsätt därefter murklorna och låt fräsa några minuter.
4. Tillsätt grädde, buljog, soja, socker och kryddor.
5. Låt såsen småkoka cirka 15 minuter. Red ev av med lite Maizena.

Vintips
Till den gräddiga såsen med mycket svampsås rekommenderar jag en Syrah/Shiraz.
Sydafrikanska Allesverloren t ex, är prisvärt och gott. Fruktig, lite rökig smak med inslag av fat, skogsbär, mynta och vanilj.

1 kommentar:

  1. pia wollgarth18 mars 2012 14:46

    hej,låter gott,men inget vin i såsen?...ska ialla fall testa till färsbiffar av hjort.....

    SvaraRadera